JAK CZEKOLADA WPŁYWA NA SEN?

Czekolada – definicja słodkiej rozkoszy dostępna w niezliczonych konfiguracjach. Ta dobra jakościowo, spożywana w określonych ilościach - wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie. O jakich porach dnia jej nie spożywać, aby sobie nie zaszkodzić?
Po czekoladę nie powinniśmy sięgać na około 4 -5 godzin przed snem. Głównym powodem takiego zalecenia jest stosunkowo duża zawartość kofeiny w czekoladach - zwłaszcza gorzkich, z wysoką zawartością kakao. Jedna tabliczka gorzkiej czekolady ma działanie zbliżone do prawie trzech filiżanek kawy, a kofeina – niezależnie od źródła – wpływa negatywnie na jakość snu.
Jakie związki zawiera czekolada?
Czekolada w swoim składzie zawiera kofeinę i teobraminę – związki chemiczne, występujące głównie w ziarnach kakao. Ich działanie powoduje pobudzenie organizmu poprzez zwiększenie częstości akcji serca i przepływu krwi. Spożycie wymienionych związków w postaci czekolady tuż przed snem, może utrudniać zasypianie oraz obniżyć jakość snu.
Kolejnym związkiem, który znajdziemy w składzie czekolady jest tyrozyna. Ta z kolei po spożyciu przekształcana jest w dopaminę – środek, który pobudza organizm, utrzymuje go w czujności i w efekcie utrudnia zasypianie.
Zaburzenia pracy metabolizmu
Spożywanie produktów wysokoenergetycznych o dużej zawartości cukru wieczorem lub rano może wpływać na układ okołodobowy, naszego organizmu, a w konsekwencji na masę ciała i pracę metabolizmu. Jedzenie w „niewłaściwym” czasie może być czynnikiem decydującym o utracie synchronizacji między systemem okołodobowym a procesami metabolicznymi, wpływającymi na zaburzenia w obrębie pracy metabolizmu energetycznego, poziomu tkanki tłuszczowej oraz podwyższenia ryzyka otyłości.
Sen a cukier
Jedzenie nocne powoduje wahania stężenia glukozy we krwi, na skutek czego organizm, wydzielając insulinę, blokuje procesy spalania tkanki tłuszczowej i spowalnia procesy regeneracyjne. Z badań wynika, że m.in. żywność z wysokim indeksem glikemiczym powoduje zwiększone wytwarzanie kortyzolu w ciągu nocy, w wyniku którego dochodzi do zaburzeń snu w fazie REM.
Czy czekolada powoduje koszmary?
Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego śnią nam się koszmary? Słodkie pokarmy mogą zwiększyć szanse na wystąpienie koszmarów. Podwyższony poziom cukru we krwi oraz tłuszcz bezpośrednio oddziałują na fale mózgowe, powodując złe sny. Według wyników badań opublikowanych przez Frontiers in Psychology, 31% uczestników badania zgłosiło, że miało niepokojące sny za każdym razem, gdy zjadło pokarmy bogate w cukier tuż przed snem.
Poznaj materace regeneracyjne Magnistretch z opatentowaną technologią
POBIERZ E-BOOK: JAK ZDROWO SPAĆ I SKUTECZNIE SIĘ REGENEROWAĆ